Vi Missionssøstre af det dyrebare blod har været aktive i Mozambique, en tidligere koloni under Portugal, siden 1924.  

Portugal

 

Efter råd fra den lokale biskop Rafael OFM om at oprette en afdeling i Portugal for at forberede søstrene på missionen i Mozambique, kom de første søstre til Portugal i 1958. Her arbejdede de først i Lissabon (børnehave) og derefter indtil 1974 i Almeirim på et hospital for "Misericórdia", et broderskab i tjeneste for de nødlidende, som blev grundlagt af dronning Leonor i slutningen af det 15. århundrede.

I Lissabon kunne vi med hjælp fra Pallotine-faderen Dr. Erwin Helmle, sognepræst for det tysksprogede katolske samfund, erhverve vores eget hus, som tjente ordensfællesskabet som kloster, og hvor der blev oprettet en tysk-portugisisktalende børnehave. Snart blev dette udvidet til en skole, hvor man kunne tage eksamener op til 4. klasse og dermed opfylde undervisningspligten. Denne skole blev lukket i 1976. I slutningen af 80'erne og indtil lukningen i 2009 blev børnehaven omdannet til en daginstitution, hvor skolebørn op til 4. klasse også blev passet efter skoletid.

Til tider boede der unge portugisiske novicer og søstre i vores fællesskab i Lissabon, så huset blev hurtigt for trangt. Vores daværende generalsuperior, M. Adelberta Reinhardt, købte en grund med en bygning i Lamego i 1979. Indtil 2015 var ordensfællesskabet meget succesfuldt aktivt der.

Med nellikerevolutionen i 1974 frigjorde Portugal sig fra diktaturet og afsluttede krigene i kolonierne. Med Mozambiques uafhængighed blev kvinder også indkaldt til militærtjeneste. For at undgå dette sluttede nogle mozambikanske novicer og unge søstre sig til os i Lissabon og senere i Lamego. På denne måde levede vi i nogle år med tre nationaliteter under samme tag: mozambikanere, tyskere og østrigere.

De unge søstre afsluttede deres skolegang og faglige uddannelse og vendte tilbage til Mozambique. Senere kom der også søstre, som havde brug for hvile. Det var først efter en lang pause, at to unge søstre igen kom til Lissabon i 2011 til 2016/17 for at få akademisk uddannelse. I øjeblikket er vi 5 søstre, tre tyskere og to østrigere, som bor her i Lissabon.

Vi har altid været aktive i pastoralt arbejde ved siden af vores erhverv. Selv om vi alle er i en fremskreden alder, er vores tilstedeværelse her i Portugal meget vigtig. En søster har i årtier givet katekese til børn og unge i et forstadssogn i et socialt dårligt stillet område og forberedt unge og voksne til dåb og konfirmation. Arbejdet med bibelgrupper og hjælp til Sinti og Roma er en del af vores opgaver.

En anden aktivitet er vores gæstfrihed. Når det er muligt, tager vi gerne imod besøg fra Tyskland, som værdsætter at kunne bo et par dage i et religiøst fællesskab, have gode samtaler og guides til at se byens og områdets "skatte".

Selv om de alle er i en fremskreden alder, er vores tilstedeværelse her i Portugal stadig meget vigtig. Snart kommer der to søstre fra Mozambique for at øge antallet af medlemmer af fællesskabet og for at arbejde sammen med os.